keskiviikko 7. marraskuuta 2012

lähdemateriaalia #1

Tässä olisi joitakin olennaisia Tarinoita Muinaisesta Pohjolasta -sarjakuvan inspiraationa ja lähdemateriaalina toimineita niteitä. Osan kirjoista merkitys on ollut suurempi ja niistä on saatettu saada ideoita kokonaisiin sarjakuvatarinoihin. Jotkin kirjat ovat antaneet ennemminkin inspiraatiota tai niistä on saattanut jäädä käteen joitakin pieniä viittauksia mitä olen myöhemmin käyttänyt tarinoissa.

Suomen suvun uskonnot, Suomalaisten runojen uskonto
Krohn, Kaarle
, Salakirjat

Kirja käsittelee vanhoja suomalaisia uskomuksia ja niiden myöhempiä vaiheita siirryttäessä kristinuskoon. Kirjassa on tietoa niin haltioista, vainajien palveluksesta, metsänhengistä, luonnonpalvomismenoista kuin myöhempien aikojen paholaisistakin. Sisällöstä löytyy myös pitkä luku karhunpeijjaisista. TMP:n päähenkilön ja tämän heimon "usko" pohjautuu hyvin pitkälti tämän kirjan tietoihin.

Kirja on ilmestynyt alunperin vuonna 1915 ensimmäisenä osana Suomen Suvun Uskonnot -kirjasarjaa. Kirja on kansanrunoudesta kerätyllä aineistolla täydennetty versio Kaarle Krohnin aikaisemmin toimittamasta "Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus"-kirjasta.


Viimeiset Runonlaulajat
Martti Haavio
,WSOY 1948, 2p

Mahtipontisesti kirjoitettu teos karjalaisista runonlaulajista, jotka kirjailijan sanoin:" säilyttivät muistissaan muinaisen henkisen kulttuurimme aarteet, kansanrunouden." 
Kirjan vaatimattomat runonlaulajat ovat erittäin mielenkiintoisia henkilöitä joista on kaivettu esiin paljon tietoa ja historiaa. Kirjassa on kerrottu myös inkeriläisistä itkijänaisista ja itkuvirsilaulajista. Erityisen hyvin Viimeisissä Runonlaulajissa on aistittavissa melankolinen tunnelma, johtuen tiedosta kansarunouden taaksejääneestä ajasta, vanhan elämäntavan ja kulttuuriperimän loppumisesta, siirtymästä eteenpäin kohti uutta aikaa.

Kirjasta pitää mainita myös erityisen mainiot vanhat valokuvat runonlaulajista ja karjalan maisemista, jotka välittävät hienosti kirjan tunnelmaa.

Onko Kaunosieluista Kyborgeiksi - Blogin esittely kirjasta:
http://librarian-or-cybrarian.blogspot.fi/2012/07/haavio-viimeiset-runonlaulajat-1943.html

3 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Toi Suomen suvun uskonnot on kutkuttanu mua jo pitemmän aikaa. Nyt tästä innostuneena yritin varatan sen kirjastosta. Vaikeeks tekevät homman, kone ei anna noutovaihtoehdoks ollenkaan Kangasalaa. Mihinkä Nokialle tai Lempäälään en ruppee lähtemään.

Henri Joela kirjoitti...

Se on hauska kirja! Varsinkin alkupään vainajien palvonta oli hauskaa luettavaa. Siitä aiheesta olisi hyllyssä hankittuna toinenkin Salakirjojen julkaisu "Vainajainpalvelus Muinaisilla Suomalaisilla", mitä en ole vielä ehtinyt lukemaan.

Huonona puolena kirjassa on että välillä nimien, runojen ja loistujen pyörittely menee vähän turhan puisevaksi touhuksi kun ruvetaan miettimään niiden alkuperää ja ilmenemismuotoja yms.
Suosittelen lämpimästi joka tapauksesssa!

Maija kirjoitti...

Kyl mää sen sain sittenkin varattua, tajusin mitä viimeks tein väärin. Vaikuttaa sellaselta kirjalta johon pitäis perehtyä rauhassa, mahtaako täälä meillä onnistua. :-)