lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tarinoita Muinaisesta Pohjolasta # 4 - Pohjoisen Kauppamiehet


Trond ja Jaakko keskustelevat Hruntingista
TMP-sarjakuva on edennyt 4.osaansa, joka kantaa nimeä "Pohjoisen Kauppamiehet".

 
Viime osassa yksinäinen sankarimme liittyi pienen seurueen matkaan, joka muodostui norjalaista soineista, lappalaisesta kuskista sekä hämäläisestä metsästäjästä; Jaakko Tapionpojasta.

Tietoon tuli myös, että Norjan-maa kärsi ruton kourissa, johon oli sairastunut myös norjalaisjoukkion johtaja Baldur. Ennen kuolemaansa Baldur ehti älähtää ilmoille mystisen sanan "Hrunting", johon tartutaan 4.osassa kiinni tarkemmin.

Lappalaisten vankeina (Kuvitus: V.Koskivirta)
Hruntingin kautta tarina jatkaa neljännessä osassa mytologiasurffausta Beowulf-taruston suuntaan. Tämän seurauksena sankarimme keksivätkin pian suunnitelman, jonka avulla saattaisi olla sekä Norja, Karjala, että sankarijoukkion henkilökohtainenkin tulevaisuus turvattu.
Kierot kauppamiehet, niin lappalaiset, hämäläiset kuin pirkkalaisetkin, luovat kuitenkin esteitä tielle. 

Hieman taustaa:
Lappalaisasutusta Tornionjoen suulla on voinut hyvinkin olla tuohon aikaan. Lappalaiset ovat todennäköisesti olleet enemmänkin liikkuvia pyytäjäyhteisöjä ja asutuskin lienee ehkä ollut jonkunlainen vakiintuneempi leiripaikka?  Norjalaiset ja Hämäläiset ovat taistelleet Lappalaisten saaliinjakamisesta varustamista ja elintarvikkeita vastaan. Karjalaiset ovat käyneet kauppaa ja tehneet metsästys- ja ryöstöretkiä pohjoiseen Vienan meren rannoille ja mahdollisesti pohjoisempaankin sekä tornionjokilaaksoonkin päin, missä alueella TMP:n 4.osassa seikkaillaan.

Trond

Ei kommentteja: